Tillverkning av tandproteser – steg för steg

25 januari 2023 Staffan Ehrlin

editorial

Tillverkning av tandproteser – steg för steg

Att göra tandproteser kan låta som en skrämmande process, men med lite kunskap kan det faktiskt vara riktigt enkelt och till och med roligt. Visst, det finns inget direkt DIY-kit som du kan köpa på Amazon för att komma igång – ännu! – men när du väl får grepp om det kommer du att få en stor känsla av att ha åstadkommit något när du är klar med din första uppsättning skräddarsydda tandproteser. För att göra denna skrämmande uppgift enkel tar jag dig igenom varje steg från att förbereda formen till att se till att ditt perfekta leende är på plats. Spänn fast dig; vi är på väg att göra några pärlvita vita!

Det första steget i tillverkningen av proteser är att ta ett avtryck av käken. Detta kan göras av din tandläkare eller hemma om du har ett avtryckskit till hands. När avtrycket har gjorts är det dags att mäta storlek och passform. Beroende på vilken typ av tandprotes du gör, tändernas storlek kan variera, så se till att mäta två gånger och skära en gång.

tandproteser stockholm

Kanske bättre att överlåta till proffs

När du har fått dina mått är det dags att skapa formen för din tandprotes. Detta görs antingen genom ett tandläkarlaboratorium eller hemma med hjälp av ett silikonbaserat material. Beroende på vilken typ av protes du tillverkar kan formen kan vara handgjorda eller maskinellt framställda.

Därefter måste du skapa själva proteständerna. Detta kan göras antingen genom ett tandläkarlaboratorium eller hemma med hjälp av vax- eller akrylmaterial. Tändernas form och storlek beror återigen på vilken typ av protes som ska tillverkas, så det är bäst att rådgöra med din tandläkare innan du sätter igång. De finns mottagningar som är proffs på det här med tandprotes i Stockholm, så är du minsta osäker, se till att överlåta arbetet till dem.

Fler nyheter