Vad du behöver veta om foglossning

08 februari 2024 Veronica Urena

editorial

Foglossning är en vanlig och helt naturlig del av en graviditet, men det kan vara både smärtsamt och påverka din vardag betydligt. Det är en företeelse som innebär att bäckenets fogar mjukas upp och rör sig enklare mot varandra för att förbereda kroppen inför förlossningen. I den här artikeln utforskar vi vad foglossning innebär, hur det påverkar de som drabbas samt ger tips på hur man kan lindra besvären.

Vad är foglossning?

Foglossning uppstår när kroppen börjar producera graviditetshormonet relaxin, vilket gör att ligamenten i bäckenområdet slappnar av och tänjs ut för att tillåta barnets passage genom bäckenet vid förlossning. Även om detta är en nödvändig process, kan det leda till smärta och obehag, framför allt i slutet av graviditeten när barnet växer och trycket ökar på bäckenet och ryggraden.

Symptom på foglossning

Symptomen varierar från person till person men inkluderar ofta smärta i bäckenlederna, som kan kännas i området kring skamfogen, längs en eller båda sidorna av ryggraden, över höften och ibland även strålar ut i låren. Smärtan kan förvärras vid vissa rörelser, som att vända sig i sängen, att resa sig från en sittande ställning eller vid gång. Det är vanligt att symtomen blir starkare ju längre graviditeten fortskrider.

foglossning

Hantera besvären vid foglossning

Tips och råd

Det finns flera sätt att lindra smärtan som följer med foglossning. Att hålla sig aktiv och röra på sig regelbundet kan hjälpa till att stärka musklerna runt bäckenet, vilket kan bidra till stöd och stabilitet. Lågintensiv träning såsom simning eller gravidyoga kan vara särskilt fördelaktigt. Det kan också vara bra att undvika rörelser som att stå på ett ben eller göra snabba vändningar.

Behandlingsalternativ

Förutom fysisk aktivitet kan det vara hjälpsamt att använda ett graviditetsstödbälte som ger extra support till bäckenområdet. Samråd med en barnmorska eller fysioterapeut kan även leda till skräddarsydda övningar och tekniker som kan lindra smärtan. I vissa fall kan smärtlindring i form av akupunktur eller massage vara fördelaktigt för att hantera besvären.

Stöd och hjälpmedel

Hjälpmedel vid foglossning

Det finns hjälpmedel som kan underlätta vardagen för den som lider av foglossning. Ett graviditetsstödbälte eller trosgördel kan till exempel ge avlastning och minska smärtan. Även specialkuddar för gravida kan bidra till bättre sömn genom att minska påfrestningarna på bäckenet under natten. Användning av värme, som värmedynor eller varma bad, kan lindra muskelspänningar och minska smärta.

Att tänka på

Foglossning kan vara en utmanande del av graviditeten, men det är viktigt att komma ihåg att det i de flesta fall inte innebär någon risk för vare sig mamman eller barnet. Med rätt kunskap och stöd kan man hantera smärtan och fortsätta leva ett aktivt liv. Det är viktigt att lyssna på sin kropp och inte tveka att be om hjälp och stöd när det behövs.

Fler nyheter